miercuri, 6 martie 2024
vineri, 16 februarie 2024
PAINE FLORICICA
INGREDIENTE:
500 g faina (tip 550 sau 650), 25 g drojdie proaspata, 350 ml apa, o lingurita de sare, o lingura de zahar, 50 ml ulei de masline
PREPARARE:
Se incalzeste apa, dar sa nu fie fierbinte. Se pune drojdia sfaramata intr-o cana cu zaharul si se lichefiaza. Se adauga 150 ml de apa. In faina cernuta se pune sarea si se amesteca, apoi se adauga restul de 200 ml de apa. Peste faina se pune drojdia diluata si se mixeaza cu paletele pentru aluat. Apoi se adauga, treptat, uleiul. Rezulta un aluat lipicios care se unge cu putin ulei deasupra si se pune intr-un bol incapator, uns cu ulei. Se lasa la dospit, la caldura, pana isi dubleaza volumul (maximum o ora). Se ung mainile si blatul cu ulei si se scoate aluatul. Se face un sul din el si cu o racleta se taie in 7 sau in 9 bucati. Fiecare bucata se intinde cu mainile intr-un dreptunghi si apoi se aduc marginile spre centru pentru a forma o chifla. Se intoarce pe fata si se pune intr-o tava cu hartie de copt. Se pun toate bucatile sub forma unei floricele. Se incinge cuptorul (electric, sus-jos, la 230 de grade). In acest timp (10-15 minute) painea va mai creste in tava. Se da la cuptor cam 15 minute (sus-jos) si 5 minute doar jos). Se scoate din tava pe un gratar si se lasa la racit. Este pufoasa si foarte gustoasa. Se pastreaza cateva zile invelita intr-un stergar, la racoare. Nu in frigider!
miercuri, 14 februarie 2024
BRIOSE APERITIV
INGREDIENTE:
2 oua, putina sare, 50 ml lapte, 30 ml ulei, 150 g faina, jumatate plic praf de copt, 60 g cascaval, 60 g telemea sau feta, 40 g masline fara samburi, 50 g sunca, putin patrunjel verde.
PREPARARE:
Se cerne faina si se amesteca cu praful de copt. Se amesteca ouale cu sarea, apoi se adauga uleiul si laptele, amestecand dupa fiecare, cu un tel. Se incorporeaza faina, cascavalul ras, telemeaua si sunca taiate cubulete. Apoi, maslinele feliate si patrunjelul tocat marunt si se omogenizeaza compozitia. Se pregateste o tava de briose (6 buc.) cu hartiute de copt si se dau la cuptorul incins la 180 de grade pentru 25 de minute. Trebuie sa fie bine rumenite. Se servesc calde, sau incalzite.
marți, 13 februarie 2024
CORNULETE CU RAHAT, DE POST
INGREDIENTE: 550 g faina, 25 g drojdie proaspata sau 7 g uscata, 200 ml ulei de floarea-soarelui, 150 ml apa calduta, 2 linguri otet de vin (9 grade), un varf cutit de sare, o fiola esenta de vanilie sau 1/2 lingurita, coaja rasa de lamaie si portocala, 1/2 lingurita.
Umplutura: rahat taiat in bucati medii.
Decor: zahar pudra vanilat.
PREPARARE: Se cerne faina intr-un bol, se face o gropita in mijloc si se pune drojdia dizolvata initial in 50 ml apa calduta (din cei 150 ml). In jurul gropitei se pun: vanilia, coaja de citrice si sarea. Se incalzeste restul apei cu otetul si uleiul. Cand drojdia face bule de aer se toarna amestecul lichid peste faina. Se framanta cateva minute pana devine un aluat omogen, cleios, nelipicios, de consistenta potrivita. Se acopera cu o folie alimentara sau cu un servet si se lasa 25-30 de minute pe dulap. In acest timp se taie rahatul, cam 48 de bucati. Se presara faina (sau nu) pe blatul de lucru si se imparte aluatul in 6 bile egale. Fiecare bila se intinde cu sucitorul intr-un cerc de 5 mm grosime. Apoi se taie in 8 fasii egale, de forme triunghiulare. La baza triunghiului se pune rahatul si se ruleaza spre centrul cercului. Se pun cornuletele pe o tava cu hartie de copt, cu distanta intre ele, caci vor creste. Se dau la cuptorul incins la 190 de grade (treapta 3), cam 15 minute. Cand se scot, se tavalesc prin zaharul pudra vanilat. Sunt fragede si foarte gustoase.
joi, 8 februarie 2024
MAMALIGA CU BRANZA LA CUPTOR
INGREDIENTE:
500 g malai, 300 g kaizer afumat, 350 g branza telemea de oaie sau capra, 50 g unt, 300 g smantana, 3-4 oua.
PREPARARE:
Se face o mamaliga mai moale si se da deoparte. Se caleste kaizerul feliute intr-o tigaie. Se amesteca ouale cu smantana si se bat putin. Se unge un vas de yena cu untul, se pune un strat de mamaliga, apoi se pune o parte din branza rasa, si o parte din amestecul de oua. Se presara si kaizer taiat si apoi se pune iar un strat de mamliga, apoi branza, amestecul de oua si iar kaizer. Se pune ultimul strat de mamaliga peste care se pune iar amestec de oua si kaizer. Se da la cuptor la 180 de grade pentru 20 - 30 de minute, pana se rumeneste deasupra. Se serveste calda sau se poate incalzi.
marți, 6 februarie 2024
FURSECURI DIN GALBENUSURI
Ingrediente:
5 galbenusuri, 70 g unt (80%), 70 g zahar tos, 1 plic zahar vanilat, 2 linguri smantana grasa, 130 g faina, 1/2 pliculet praf de copt, stafide sau pepite de ciocolata.
Preparare:
Se pune untul, la temperatura camerei, intr-un bol. Se adauga zaharul si se mixeaza. Se pun rand pe rand cele 5 galbenusuri, mixand in continuare. Se adauga vanilia, smantana si praful de copt, amestecand in continuare. Apoi, se pune treptat faina. Dupa care se adauga stafidele (inmuiate sau nu in rom) sau pepitele de ciocolata, dupa preferinte. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Se pune aluatul cu o lingura pe o tava cu hartie de copt, cu distanta intre ele, fiindca se vor lati. Durata, intre 12-15 minute. Sunt delicioase, mai ales impreuna cu o ceasca de cafea!
miercuri, 31 ianuarie 2024
SUPA DE PUI CU TAITEI
INGREDIENTE: 1/2 pui galben sau de tara, o ceapa, un catel de usturoi, 2 morcovi medii, albitura (pastarnac si patrunjel), o bucata de telina, o legatura de patrunjel, sare, piper; 2-3 rotocoale de taitei de casa.
PREPARARE: Se spala si se taie bucati puiul. Se pune intr-o cratita (4-5 L) cu apa rece, se adauga ceapa curatata, intreaga (doar crestata in cruce la un capat), catelul de usturoi curatat si se lasa la fiert. Se spumuieste si dupa o jumatate de ora se adauga zarzavatul spalat si curatat. Fie intreg, fie taiat in bucati, dupa preferinta. Eu l-am taiat in bucati mai mari. Se mai fierbe inca o jumatate de ora. Se verifica puiul si zarzavatul sa fie bine fierte. Se scot ceapa si catelul de usturoi si se arunca. Apoi se adauga sare si piper dupa gust si taiteii, care se fierb cam 5 minute. Vezi si indicatia de pe ambalaj. Se ia supa de pe foc si se adauga patrunjelul tocat marunt. Cine doreste il poate pune cand mananca supa. Este foarte gustoasa si hranitoare. Se poate manca cu hrean ras sau pasta de hrean.
duminică, 28 ianuarie 2024
Mancare de vinete, de post
Ingrediente:
2 vinete medii sau 3 mai mici, 130 ml ulei de masline de turte, o ceapa mare, 3-4 catei de usturoi, un ardei rosu mare, o cutie de rosii cuburi, o legatura de patrunjel proaspat, sare, piper, pasta de ardei iute, o cescuta de apa, zeama de la o lamaie.
Preparare:
Se spala vinetele si se curata partial de coaja (vargat). Se pun intr-un castron cu apa in care se adauga zeama de lamaie si o lingura de sare. Se acopera cu o farfurie ca sa nu se ridice. Se lasa deoparte minimum 30 de minute. Dupa care se scot, se preseaza sa iasa apa din ele si se sterg cu servete absorbante. Apoi se taie cubulete, cam de 3 cm. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Se amesteca cuburile de vinete intr-un castron cu putina sare si 100 ml de ulei. Apoi se pun pe o tava intinsa acoperita cu hartie de copt si dau la cuptorul incins, cam 25-30 de minute, pana se inmoaie si se rumenesc putin. Se lasa deoparte. Intr-o tigaie tip wok se pune restul de ulei (30 ml) si se caleste ceapa tocata marunt. Apoi se adauga ardeiul taiat cubulete mici, se pune sare si se lasa la foc mic pana se inmoaie (cam 15 minute). Se pune si putina pasta de ardei iute, dupa gust. Se adauga cutia de rosii si se da in cateva clocote. Se pun vinetele, usturoiul zdrobit si cescuta de apa fierbinte (60 ml). Se mai lasa sa clocoteasca 5 minute, dupa care se opreste focul. Se drege de sare si piper si se adauga patrunjelul tocat fin. Se pune capacul si se mai lasa 10 minute. Se poate servi calda sau rece.
vineri, 26 ianuarie 2024
Gogosi pufoase
Ingrediente: 500 g faina alba, 2 galbenusuri, 350 ml lapte de vaca, 2 plicuri zahar vanilat, un praf de sare, o lingura de zahar tos, coaja de lamaie, 25 g drojdie proaspata (sau 10 g uscata), ulei de floarea-soarelui pentru prajit si zahar pudra pentru ornat.
Preparare: drojdia faramitata se amesteca cu zaharul si laptele caldut si se da deoparte. Se lasa pana face spuma. Se adauga peste acestea galbenusurile si 300 g de faina si se amesteca totul cu un mixer. Apoi se pun sarea, vanilia, coaja de lamaie si restul de faina si se continua framantarea aluatului pana devine moale si elastic. Se lasa la dospit cam 30 de minute. Se pune faina pe blat si se intinde aluatul intr-o foaie de grosimea unui deget (cam 1 cm). Cu o forma de gogosi sau cu un pahar de sticla subtire (diametrul cam de 6 cm) se taie aluatul in cerculete. Se lasa pe blat la dospit inca 10 minute. In acest timp se incinge uleiul intr-o tigaie si se pun gogosile la foc mic. Cand devin aurii se intorc cu ajutorul a doua furculite si se prajesc si pe partea cealalta. Apoi se scot pe servete absorbante, se pun intr-un bol si se pudreaza cu zahar pudra cat sunt fierbinti. Se pot manca simple, sau cu gem. Pufoase si divine!
joi, 25 ianuarie 2024
Baghete frantuzesti
Ingrediente:
500 g faina alba; 320 ml apa; 25 g drojdie proaspata (sau 10 g uscata); un varf de cutit cu sare.
Preparare:
Intr-un bol de mixer se pun faina, apa calduta, drojdia sfaramata, (sau cea uscata) sarea si se amesteca pana devine un aluat lipicios. In jur de 5-10 minute. Se scoate aluatul moale pe blatul presarat cu faina, se da forma unei bile si se lasa la dospit, presarata cu faina, intr-un bol infainat, acoperit cu folie alimentara, pana isi dubleaza volumul. Se presara faina pe aluat si se scoate pe blatul de lucru presarat cu faina. Se imparte aluatul in doua sau trei bucati si se lasa 5 minute sub forma de bilute. Apoi fiecare se lungeste si se impatureste din lateral, inchizandu-se pe vertical si la sfarsit se ruleaza un sul mai lung, uniform. Se aseaza pe o tava tapetata cu faina si se mai lasa la crescut cam 20 de minute. Apoi se cresteaza cu un cater fin si se ung cu putina apa rece. Se coc la 240 de grade, la cuptorul preincalzit, preferabil electric, (caldura sus si jos) pentru 15-20 de minute. Se lasa la racit pe un gratar si apoi se pot felia.
miercuri, 24 ianuarie 2024
Guguluf cu stafide si rahat
Ingrediente: 3 oua; 200 g faina; 140 g zahar;120 g unt; 1 praf de copt (7-10 g); 100 g stafide; rahat, dupa preferinte ;vanilie (1 plic sau o fiola); unt si faina pentru uns forma (diametrul formei = 20 cm); zahar pudra pentru ornat.
Preparare: se topeste untul la foc mic si se lasa la racit. Se cerne faina si se amesteca cu praful de copt, cu zaharul, cu ouale intregi, cu vanilia si cu untul caldut. Se adauga stafidele si rahatul taiat bucatele. Se unge o forma de guguluf cu unt si se tapeteaza cu faina. Se incinge cuptorul la 180 de grade si se adauga aluatul uniform in forma de guguluf. Se da la cuptor pentru 30 - 40 de minute. Se scoate din cuptor pe un gratar si se lasa la racit un timp, apoi se rastoarna iar pe gratar si se lasa la racit. Se pudreaza cu zahar pudra.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)