duminică, 28 ianuarie 2024

Mancare de vinete, de post

Ingrediente: 

2 vinete medii sau 3 mai mici, 130 ml ulei de masline de turte, o ceapa mare, 3-4 catei de usturoi, un ardei rosu mare, o cutie de rosii cuburi, o legatura de patrunjel proaspat, sare, piper, pasta de ardei iute, o cescuta de apa, zeama de la o lamaie.


Preparare: 

Se spala vinetele si se curata partial de coaja (vargat). Se pun intr-un castron cu apa in care se adauga zeama de lamaie si o lingura de sare. Se acopera cu o farfurie ca sa nu se ridice. Se lasa deoparte minimum 30 de minute.  Dupa care se scot, se preseaza sa iasa apa din ele si se sterg cu servete absorbante. Apoi se taie cubulete, cam de 3 cm. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Se amesteca cuburile de vinete intr-un castron cu putina sare si 100 ml de ulei. Apoi se pun pe o tava intinsa acoperita cu hartie de copt si dau la cuptorul incins, cam 25-30 de minute, pana se inmoaie si se rumenesc putin. Se lasa deoparte. Intr-o tigaie tip wok se pune restul de ulei (30 ml) si se caleste ceapa tocata marunt. Apoi se adauga ardeiul taiat cubulete mici, se pune sare si se lasa la foc mic pana se inmoaie (cam 15 minute). Se pune si putina pasta de ardei iute, dupa gust. Se adauga cutia de rosii si se da in cateva clocote. Se pun vinetele, usturoiul zdrobit si cescuta de apa fierbinte (60 ml). Se mai lasa sa clocoteasca 5 minute, dupa care se opreste focul. Se drege de sare si piper si se adauga patrunjelul tocat fin. Se pune capacul si se mai lasa 10 minute. Se poate servi calda sau rece.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu