vineri, 16 februarie 2024

PAINE FLORICICA

INGREDIENTE: 

500 g faina (tip 550 sau 650), 25 g drojdie proaspata, 350 ml apa, o lingurita de sare, o lingura de zahar, 50 ml ulei de masline

PREPARARE: 

Se incalzeste apa, dar sa nu fie fierbinte. Se pune drojdia sfaramata intr-o cana cu zaharul si se lichefiaza. Se adauga 150 ml de apa. In faina cernuta se pune sarea si se amesteca, apoi se adauga restul de 200 ml de apa. Peste faina se pune drojdia diluata si se mixeaza cu paletele pentru aluat. Apoi se adauga, treptat, uleiul. Rezulta un aluat lipicios care se unge cu putin ulei deasupra si se pune intr-un bol incapator, uns cu ulei. Se lasa la dospit, la caldura, pana isi dubleaza volumul (maximum o ora). Se ung mainile si blatul cu ulei si se scoate aluatul. Se face un sul din el si cu o racleta se taie in 7 sau in 9 bucati. Fiecare bucata se intinde cu mainile intr-un dreptunghi si apoi se aduc marginile spre centru pentru a forma o chifla. Se intoarce pe fata si se pune intr-o tava cu hartie de copt. Se pun toate bucatile sub forma unei floricele. Se incinge cuptorul (electric, sus-jos, la 230 de grade). In acest timp (10-15 minute) painea va mai creste in tava. Se da la cuptor cam 15 minute (sus-jos) si 5 minute doar jos). Se scoate din tava pe un gratar si se lasa la racit. Este pufoasa si foarte gustoasa. Se pastreaza cateva zile invelita intr-un stergar, la racoare. Nu in frigider!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu