joi, 21 februarie 2013

TORT DE MERE

Ingrediente: 7-8 mere ionatane, 5 linguri de zahar, 1/2 pachet de unt, 50 g stafide, o fiola de esenta de rom, 4-5 nuci, 1 lingurita se scortisoara, pentru pandispan: 5 oua mari, 5 linguri de zahar, 7 linguri de faina, 2 linguri de apa; sirop: 4-5 linguri de zahar, 1pahar de apa, 1 fiola esenta de vanilie; pentru ornat: 400 ml smantana pentru frisca + o lingura de zahar, fructe: mandarine, capsune sau orice fructe care se preteaza la ornat, menta proaspata

Preparare: Se ia o craticioara mai inalta si se pun in ea cele 5 linguri de zahar. Se asaza pe foc si se caramelizeaza zaharul pe peretii cratitei. Se da deoparte. Se curata merele de coaja si cotor si se pun pe fundul cratitei cu caramel si cu untul taiat cubulete. In fiecare mar se adauga stafide (inmuiate in putin rom cu apa si scurse apoi), nuci pisate si putina scortisoara. Se introduce cratita cu mere la cuptor pana se inmoaie putin. In acest timp se face pandispanul. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu mixerul, cu 5 linguri de zahar. Galbenusurile se amesteca cu 2 linguri de faina si cu 2 linguri de apa calduta. Se combina albusurile cu galbenusurile si apoi se adauga si celelalte 5 linguri de faina. Se scot merele de la cuptor si se toarna pandispanul peste ele. Se da totul la cuptor, la foc mai mare, cam 30-40 de minute, pana se rumeneste pandispanul. Se scoate si se toarna siropul  facut din zahar, vanilie si apa. Se lasa in craticioara pana se raceste. Se va mai lasa pandispanul putin pe masura ce se raceste. Cand s-a racit bine se pune platoul de tort deasupra si se intoarce. Apoi se orneaza cu frisca (facuta din smantana pentru frisca batuta cu mixerul si cu o lingura de zahar) si cu fructe. Se da la rece. ESTE DIVIN!

*** Asa arata tortul inainte de a fi ornat. Aici am taiat merele in felii si le-am asezat circular. Se poate si asa! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu