sâmbătă, 30 noiembrie 2013

CHIFLE CROCANTE


INGREDIENTE: 500 g faina alba, 350 ml apa calduta, 1 pachetel de drojdie proaspata (25 g), o lingura de zahar, o lingurita de sare, 50 ml ulei de masline
PREPARARE: Se cerne faina si se amesteca cu sarea. Peste ea se adauga o parte din apa (200 ml) si se amesteca cu lingura si se da deoparte. Intr-o cana se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza dupa care se adauga restul de apa calduta (150 ml). Apoi se amestea faina umezita cu drojdia diluata, dupa care se framanta foarte bine cu mana sau cu mixerul, cu paletele speciale de aluat. Cand aluatul este omogen se adauga in fir subtire si uleiul. Se unge un castron cu ulei si se pune bila de aluat in mijloc, acoperita cu un servet umed. Se lasa crescut intr-un loc cald, fara curent, pana isi va dubla volumul. Apoi se unge blatul cu ulei si se rastoarna aluatul care se taie cu un cutit cu lama unsa in 6 sau 10 bucati, depinde de dimensiunea dorita. Fiecare bucata se aplatizeaza cu mana, pana se obtine un disc. Fiecare margine a discului se aduce spre mijloc, ca si cum ai impacheta-o. La final se preseaza bine aluatul. Cand pui chifla pe hartia de copt, o pui cu partea impachetata in jos. Daca vrei chifle plate, pentru sandvis, le aplatizezi, daca le vrei mai inalte nu le presezi (foto jos). Dupa ce le-ai pus in tava pe toate, le lasi sa mai creasca putin pana se incinge cuptorul, acoperite cu un servet. Se pune tava pe la mijlocul cuptorului, iar dedesubt asezi o cratita cu apa fierbinte, care se scoate dupa 15 minute. Rolul ei este sa formeze crusta chiflelor. Dupa ce ai scos vasul cu apa fierbine (cu grija, sa nu te frigi!), se mai lasa cam 5 minute chiflele. Dupa ce ai scos tava, pensulezi chiflele cu putina apa, pentru coaja lucioasa. Se lasa putin la racit pe un gratar si apoi se pot consuma, calde, sau reci. Sunt DIVINE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu