MUCENICI MOLDOVENESTI DE POST
INGREDIENTE: 500-600 g faina, un plic drojdie uscata (7 g), sau un
cub de 25 g drojdie proaspata, 2 plicuri zahar vanilat, 250 ml apa, o fiola esenta de vanilie, 100 ml ulei, 200 g nuca macinata; pentru sirop: 200 g zahar, 400
ml apa, o fiola esenta de vanilie, plus miere, dupa gust
PREPARARE: Se
pun 250 ml de apa calduta intr-un vas si se adauga 100 ml de ulei, un pliculet
de drojdie uscata sau cea proaspata sfarmata si doua pliculete de zahar vanilat.
Se amesteca totul pana cand se dizolva ingredientele, apoi se adauga o fiola cu
esenta de vanilie. Se incorporeaza treptat faina si, dupa ce aceasta incepe sa
se ingroase, se framanta cu mana. Se adauga atata faina cat este necesara
pentru a obtine un aluat nelipicios si destul de tare.
Se framanta foarte bine, ca aluatul de paine. Apoi se acopera cu un prosop curat
si se lasa la crescut intr-un loc calduros. Se tapeteaza cu faina blatul de lucru
si, dupa aproximativ o jumatate de ora (cand deja aluatul si-a dublat
volumul), se imparte in bucati egale (mie
mi-au iesit 9 mucenici, fiindca i-am facut mai mari). Se ruleaza fiecare bucata
de aluat pana ce se obtine o fasie lunga de circa 70 de centimetri, care se pliaza
la mijloc si apoi se impletesc cele doua parti, unindu-le la
capat. Dupa aceea se pliaza din nou "snurul" obtinut si se face un
cerc din care se rasuceste un opt. Asa se fac toti mucenicii, dupa care se pun
in tava pe o hartie de copt si se mai lasa la crescut aproximativ 30 de minute.
Se introduce tava in cuptorul bine incins si se lasa mucenicii 30-40 de minute la
foc mediu spre tare (200 grade C). Se pregateste siropul dizolvand 200 g de
zahar in 400 ml de apa si se pune la fiert, iar peste 10-15 minute se opreste
focul si se adauga esenta de vanilie. Dupa ce se scot din cuptor mucenicii rumeniti,
se lasa la racit vreo zece minute si apoi se stropesc cu sirop din abundenta.
Pentru a se imbiba mai bine mucenicii, se toarna in tava siropul ramas. Se ung
apoi cu miere si se presara nuca macinata mai mare. Sunt DIVINI.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu