sâmbătă, 30 noiembrie 2013

CHIFLE CROCANTE


INGREDIENTE: 500 g faina alba, 350 ml apa calduta, 1 pachetel de drojdie proaspata (25 g), o lingura de zahar, o lingurita de sare, 50 ml ulei de masline
PREPARARE: Se cerne faina si se amesteca cu sarea. Peste ea se adauga o parte din apa (200 ml) si se amesteca cu lingura si se da deoparte. Intr-o cana se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza dupa care se adauga restul de apa calduta (150 ml). Apoi se amestea faina umezita cu drojdia diluata, dupa care se framanta foarte bine cu mana sau cu mixerul, cu paletele speciale de aluat. Cand aluatul este omogen se adauga in fir subtire si uleiul. Se unge un castron cu ulei si se pune bila de aluat in mijloc, acoperita cu un servet umed. Se lasa crescut intr-un loc cald, fara curent, pana isi va dubla volumul. Apoi se unge blatul cu ulei si se rastoarna aluatul care se taie cu un cutit cu lama unsa in 6 sau 10 bucati, depinde de dimensiunea dorita. Fiecare bucata se aplatizeaza cu mana, pana se obtine un disc. Fiecare margine a discului se aduce spre mijloc, ca si cum ai impacheta-o. La final se preseaza bine aluatul. Cand pui chifla pe hartia de copt, o pui cu partea impachetata in jos. Daca vrei chifle plate, pentru sandvis, le aplatizezi, daca le vrei mai inalte nu le presezi (foto jos). Dupa ce le-ai pus in tava pe toate, le lasi sa mai creasca putin pana se incinge cuptorul, acoperite cu un servet. Se pune tava pe la mijlocul cuptorului, iar dedesubt asezi o cratita cu apa fierbinte, care se scoate dupa 15 minute. Rolul ei este sa formeze crusta chiflelor. Dupa ce ai scos vasul cu apa fierbine (cu grija, sa nu te frigi!), se mai lasa cam 5 minute chiflele. Dupa ce ai scos tava, pensulezi chiflele cu putina apa, pentru coaja lucioasa. Se lasa putin la racit pe un gratar si apoi se pot consuma, calde, sau reci. Sunt DIVINE!

PRAJITURA CU MERE DE POST

INGREDIENTE: o cana (mare, de ceai) cu gris, una cu zahar si doua cu faina; 2 kg mere; 1 pachet de margarina rama (250 g); un plic zahar vanilat; 1 plic praf de copt;o mana de miez de nuca, o mana de stafide, 2 linguri de pudra de scortisoara. 

PREPARARE: Se amesteca bine intr-un bol grisul, zaharul si faina (in care s-a pus mai intai praful de copt si s-a amestecat bine). Se curata merele de coaja si se rad pe razatoarea mare, evident fara cotoare :). Se pun intr-un bol si se adauga scortisoara si stafidele. Se separa amestecul de prafuri in doua parti egale si cel de mere la fel. Margarina se imparte astfel: 200 de grame se impart in 3 iar cu cele 50 de grame ramase se unge bine vasul. Se ia un vas de jena (mai mare, oval sau rotund) si se unge cu margarina si se tapeteaza cu putin gris. Apoi se taie prima felie de margarina si se face bucati care se imprastie pe fundul vasului, uniform. Se adauga apoi jumatate din prafuri si peste ele se pune jumatate din mere. Se niveleaza frumos si apoi, peste mere se pune a doua treime de margarina, taiata patratele mici, apoi a doua jumatate de prafuri si a doua jumatate de mere. Peste acestea se pune ultima bucata de margarina, taiata bucatele mici si se presara miezul de nuca macinat mare. Prajitura, in faza asta arata astfel:

Se baga la cuptorul incalzit si se lasa la foc mediu cam 30-40 de minute. Mirosul este... DIVIN, ca si gustul! Pentru zilele in care nu se tine post margarina se poate inlocui cu unt. Nu am facut, dar cred ca e si mai buna! :)






sâmbătă, 23 noiembrie 2013

COUS-COUS CU LEGUME

INGREDIENTE: 250 g cous-cous (prefiert, din mega, la cutie), 1 morcov mare, 1 dovlecel, 1/2 ardei verde, 1/2 ardei capia rosu, o ceapa rosie medie, 5 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi, 5 ciuperci mari champignon, sare, piper, 5 linguri sos de soia kikomen.
PREPARARE: Se pregatesc legumele. Se spala, se curata si se taie cubulete. Se caleste ceapa, taiata marunt, cu uleiul si apoi se adauga morcovii, dovlecelul, ardeii, cipercile si se soteaza si ele in wok. Se lasa 5 minute sa se mai inmoaie, se adauga sosul de soia si piper dupa gust. Acum se pune si usturoiul taiat feliute. Sare nu prea mai trebuie ca soia e deja sarata. Apoi se prepara cuscusul. Se pun la fiert 250 ml apa cu putina sare (eu am avut niste apa de la legume fierte, e mai gustoasa), pana da in clocot. Se adauga cuscusul, putin ulei de masline, se amesteca si se pune capacul. Dupa 5 minute apa e absorbita complet. Se amesteca cuscusul care si-a marit volumul, dupa care se pune peste legume, in wok, si se mai soteaza 2 minute. Evident, este DIVIN!

DULCEATA DE GUTUI

INGREDIENTE: 3 kg gutui (dupa ce au fost curatate de cotor), 1,5 kg zahar, apa, o lamaie, un baton de scortisoara, 2 anason stelat
PREPARRE: se spala gutuile, se curata de cotor, dar nu de coaja. Se taie cubulete. Se pune la fiert zaharul cu putina apa ca sa se lege un sirop. Apoi se adauga gutuilr cubulete si se fierb pana scade apa. Se adauga la un moment dat si scortisoare si anasonul stelat. Cand s-a legat siropul se da deoparte. Inainte de a se pune in borcane se scot mirodeniile. Se sterilizeaza borcanele si se pune dulceata cu ajutorul unui polonic. Apoi se intorc borcanele (mie mi-au iesit 6, mari, tip zacusca de vinete, de la mega) cu fundul in sus, se acopera cu o patura si se lasa sa se raceasca pana a doua zi. Are o aroma... DIVINA! :) Merge perfect cu o cafea fara zahar...